Verksamhetsnytta med specialistpsykologer
Specialistpsykologer bidrar med stärkt vårdkvalitet och ökad patientsäkerhet. Det uppger regionernas verksamhetschefer som medverkar i Psykologförbundets nya kartläggning. Många av dem är också positiva till en nationell reglering av specialistutbildningen för psykologer.
I kartläggningen "Verksamhetsnytta med specialistpsykologer – kartläggning 2023–2024" har Psykologförbundet undersökt hur olika företrädare för verksamheter i landets regioner ser på verksamhetsnyttan med specialistpsykologtjänster. Med verksamhetsnytta definieras den tilläggsnytta som specialistkompetenta psykologer bidrar med, utöver verksamhetsnyttan som legitimerade psykologer bidrar med.
Ett annat syfte med undersökningen är att ta reda på verksamhetschefernas uppfattning om verksamhetsnyttan med en eventuell nationell reglering av specialistutbildningen för psykologer.
Av chefer inom primärvård och specialistvård, som medverkar i kartläggningen, uppger samtliga, 100 procent, att specialisttjänster för psykologer bidrar till verksamhetsnytta, medan 62 procent uppger att de bidrar med ”stor verksamhetsnytta”.
Specialistutbildade psykologer bidrar, enligt chefer som medverkar i undersökningen, med ökad patientsäkerhet och vårdkvalitet genom att:
- bidra till verksamhetsutveckling
- överföra kunskap till medarbetare genom handledning och utbildning
- ansvara för komplexa och svåra patientärenden
- bidra med fördjupad kunskap om diagnostik, utredning och behandling
- bidra till bättre samarbeten, ökad kalibrering och samsyn.
Majoriteten av verksamhetsföreträdarna anser att en nationell reglering av specialistutbildningen för psykologer skulle innebära ytterligare ökad verksamhetsnytta, bland annat genom reglering i Patientsäkerhetslagen samt föreskrifter hos Socialstyrelsen. Att landets regioner kan ställa krav på innehållet i specialistutbildningen, utifrån de förhållanden som råder i verksamheterna, är ett av företrädarnas starkaste skäl till en nationell reglering.