Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Specialisttjänster och PLA i regionerna

Antalet specialistpsykologtjänster och PLA, Psykologer med ledningsansvar, ökar kraftigt. Majoriteten återfinns inom den specialiserade psykiatrin, framför allt Bup. Men trots ökad efterfrågan saknar 9 av landets 21 regioner specialistpsykologtjänster, visar Psykologförbundets kartläggning.

Psykologförbundet har i rapporten "Specialisttjänster och PLA i regionerna – kartläggning 2023" undersökt antalet specialistpsykologtjänster och PLA, Psykologer med ledningsansvar, i landets samtliga regioner – och kan konstatera att det sker en kraftig ökning av båda befattningarna. Det är också allt fler regioner som inrättat dessa tjänster.

År 2019 fanns 102 specialistpsykologtjänster, 2023 var antalet 227, en ökning med 124 procent. PLA-befattningarna i regionerna är inte lika många, men har under samma period (2019–2023) ökat med hela 457 procent. Men trots ökad efterfrågan har endast 12 av landets 21 regioner specialistpsykologtjänster. För PLA- befattningar ser det något bättre ut; här har 16 regioner PLA-befattningar, men fortfarande saknas PLA i 5 regioner.

Majoriteten av specialistpsykologtjänsterna finns i storstadsregionerna, VGR, Skåne och Stockholm. På fjärde plats är Jämtland-Härjedalen som är landets mest psykologspecialisttäta region per capita. Värmland har en mer sammanhållen struktur för psykologspecialisttjänster, som bland annat innehåller befattningsbeskrivning samt policy kring lön/villkor. De flesta specialistpsykologtjänsterna återfinns inom den specialiserade psykiatrin, framför allt inom barn- och ungdomspsykiatrin, Bup.

Regioner med flest PLA-befattningar är Halland, VGR, Jämtland-Härjedalen och Värmland. Precis som för specialisttjänsterna för psykologer finns de flesta PLA-befattningar inom den specialiserade psykiatrin och framför allt inom Bup.

En slutsats som Psykologförbundets rapport landar i är att den ökade efterfrågan hänger samman med den kraftigt ökade psykiska ohälsan, inte minst hos barn och unga, och som lett till mer komplexa vårdbehov att hantera för hälso- och sjukvården. I dag ser allt fler verksamheter, särskilt inom Bup, behovet av specialiserad verksamhetsspecifik psykologkompetens och som motiverar dem att inrätta dessa tjänster.

Psykologförbundet ser positivt på att fler regioner inrättar specialistpsykologtjänster. Men konstaterar samtidigt att många regioner helt saknar dessa tjänster, samt att det råder en grov snedfördelning av specialistpsykologer till fördel för storstadsregionerna. Sådan ojämlik tillgång till kvalificerad psykologisk vård och behandling över landet är, enligt Psykologförbundet, inte försvarbar. Patienter som lider av psykisk ohälsa, oavsett var i landet de bor, omfattas av kraven i HSL på jämlik vård, precis som alla andra patientkategorier.

För att skapa bättre förutsättningar för en likvärdig, jämlik och patientsäker hälso- och sjukvård av hög kvalitet för alla i hela landet, menar Psykologförbundet, att specialistpsykologyrket och specialistutbildningen för psykologer behöver regleras nationellt.