Rapporter
Här kan du ta del av rapporter från Psykologförbundet.
Specialisttjänster och PLA i regionerna – kartläggning
Publicerad 2024
Antalet specialistpsykologtjänster och PLA, Psykologer med ledningsansvar, ökar kraftigt. Majoriteten återfinns inom den specialiserade psykiatrin, framför allt Bup. Men trots ökad efterfrågan saknar 9 av landets 21 regioner specialistpsykologtjänster, visar Psykologförbundets kartläggning.
Verksamhetsnytta med PLA
Publicerad 2024
PLA, psykologer med ledningsansvar, bidrar med stärkt vårdkvalitet och ökad patientsäkerhet. Det uppger majoriteten av regionernas verksamhetschefer som medverkar i Psykologförbundets nya kartläggning.
Verksamhetsnytta med specialistpsykologer
Publicerad 2024
Specialistpsykologer bidrar med stärkt vårdkvalitet och ökad patientsäkerhet. Det uppger regionernas verksamhetschefer som medverkar i Psykologförbundets nya kartläggning. Många av dem är också positiva till en nationell reglering av specialistutbildningen för psykologer.
Nationellt system för kunskapsstyrning
Publicerad 2023
Det medicinska perspektivet dominerar helt i expertgrupperna i det nationella systemet för kunskapsstyrning. Det gäller även grupper där psykologi är avgörande för evidensbaserad vård, så som området ”Barn och ungas hälsa”. Psykologprofessionen lyser nästan helt med sin frånvaro, visar Psykologförbundets kartläggning.
Villkor för psykologer inom klinisk behandling av barn och unga
Publicerad 2022
Psykologförbundets kartläggning ”Villkor för psykologer inom klinisk behandling av barn och unga” (2022) har undersökt psykologers arbetsvillkor, inflytande över egna arbetsuppgifter och möjligheten att kunna erbjuda patienter evidensbaserad psykologisk behandling.
Tänk nytt kring psykiatrin
Publicerad 2016
I rapporten ”Tänk nytt till psykiatrin” (2016) har Psykologförbundet undersökt samhällets behov av specialistutbildade psykologer och psykologer med psykologiskt ledningsansvar (PLA), i arbetet med den ökade psykiska ohälsan. Rapporten lyfter betydelsen av patienten i centrum och vad det innebär, samt att arbetet med psykisk ohälsa bör organiseras utifrån en tydligare koppling mellan professionernas kompetens och ansvarsområden. Förutsättningarna för effektiva samarbeten avhandlas också i rapporten.