Tjänstgöring
Grunden i specialistutbildningen är tjänstgöring som blivande specialist inom din valda specialitet.
En specialistkompetens ska representera kunskaper baserade på aktuell psykologisk vetenskap, omsatt i praktisk nytta. Psykologers grundutbildning är till största del teoretisk, därför behöver specialistutbildningens tonvikt ligga på tillämpning i praktisk yrkesutövning.
Detta gäller för tjänstgöringen:
- För att kunna få behörighet som specialist behöver du ha fem års arbetserfarenhet på heltid efter legitimation. Arbetar du endast till 50% behöver du tio års arbetserfarenhet.
- Minst en tredjedel av dina arbetsuppgifter ska vara specifika och fördjupande inom ämnes- och tillämpningsområdet för din valda specialitet.
- Din arbetserfarenhet innan antagning till specialistutbildningen kan tillgodoräknas, men minst tre års heltid behöver genomföras under pågående specialistutbildning.
- Läs om relevant tjänstgöring för respektive specialitet på specialitetens sida
Tjänstgöringsintyg
När du skickar in din behörighetsansökan ska tjänstgöringsintyg skickas in för granskning. Intyget (eller intygen om du har bytt arbetsplats) ska vara undertecknat av din arbetsgivare och påvisa relevanta arbetsuppgifter för specialiteten. Arbetserfarenhet som ska tillgodoräknas får inte vara äldre än 10 år.
Byte av arbetsplats
Om du byter arbetsplats under din tjänstgöring, kom ihåg att få ett intyg för den genomförda tjänstgöringen på varje arbetsplats.
Om du är egenföretagare
Du som är egenföretagare använder dig av ett annat tjänstgöringsintyg (som också finns på sidan Blanketter). För egenföretagare och anställda ägare i fåmansbolag gäller följande krav på styrkande av specialitetsrelevant arbetserfarenhet:
- Intyg med beskrivning av verksamhetens huvudsakliga innehåll.
-
Bokföring som styrker all tid som räknas som relevant arbetserfarenhet. Bokföringen behöver vara så preciserad att det framgår att inkomster härrör från relevant arbete. I annat fall kan intyg från uppdragsgivare behövas.
-
I den händelse att det finns flera anställda i verksamheten redovisas din egen andel av verksamhetens totala resultat.
Om handledning
Det finns inte något formellt krav på handledning under specialistutbildningen, men vi rekommenderar att du specialist får handledning på ditt arbete under specialiseringen.
Detta eftersom yrkesutövningen är fundamentet i specialistutbildningen och handledning ofta utgör ett naturligt integrerat inslag i psykologers yrkesutövning. Handledningen bör vara inom din valda specialitet, i första hand av en specialistutbildad eller på andra sätt erfaren psykolog.
Frågor & svar
Hur vet jag om min arbetsplats/min tjänstgöring blir godkänd?
Bedömningen av att du uppnått tillräcklig mängd relevant arbetslivserfarenhet görs vid ansökan om behörighet.
Utöver de översiktliga beskrivningarna som finns rörande de olika specialiteterna är det bra att rådgöra med en färdig specialistpsykolog kring specialistområdets vedertagna tillämpade innehåll, och därmed lämpliga arbetsuppgifter för dig.
Kan jag byta jobb under min specialistutbildning?
Behöver jag meddela om jag byter arbetsplats?
Du behöver inte meddela utbildningsavdelningen om/när du byter arbetsplats. Däremot ska du vid behörighetsansökan redovisa tjänstgöringsintyg från de olika anställningarna du haft.
Om du deltar på ett specialistkollegium är det viktigt att meddela IHPU byte av arbetsgivare för att underlätta faktureringen.