Specialistkurser
Här hittar du information om hur du väljer specialistkurser till din specialistutbildning, och instruktioner för att registrera genomförda kurser.
En specialistkurs definieras av den avancerade nivån som utgår från psykologutbildningen som grundkompetens. De sex obligatoriska specialistkurserna kan vara av två slag:
En fördjupningskurs förmedlar innehåll som utgör del av den kunskapsmassa som definierar en specialitet. Fördjupningskurser är specialitetsspecifika men kan utgöra fördjupning för mer än en specialitet.
En breddkurs utgör inte del av den kunskapsmassa som definierar en specialitet men kan ändå vara relevant för breddning av en specialists kunskapsområde. Alla ackrediterade kurser kan tas som breddkurs inom samtliga specialiteter, det är den studerande i samråd med arbetsgivare som avgör vad som är relevant för dennes specialisering och för verksamheten.
Grundprincipen för kurserna är att fyra av de sex obligatoriska specialistkurserna ska vara fördjupningskurser medan två kurser kan, men inte måste, vara breddkurser. Du kan alltså gå sex fördjupningskurser men max två breddkurser. Information om vilka specialiteter en kurs är godkänd som fördjupningskurs inom hittas i kurskatalogen där du också kan filtrera på kurser inom respektive specialitet.
Val av kurser är beroende av din valda specialitet samt relevans inom den verksamhet som specialiseringen sker. För att diskutera en viss kurs eventuella relevans inom din specialitet rekommenderar vi att du kontaktar en redan befintlig specialist inom specialiteten.
OBS! Vid specialisering inom klinisk vuxenpsykologi samt klinisk barn- och ungdomspsykologi krävs att minst två av de sex specialistkurserna tas inom utredning/diagnostik och bedömning. Godkända kurser hittas i kurskatalogen genom att filtrera på "Diagnostikkurs".
Registrera genomförd specialistkurs
För att registrera genomförd specialistkurs skickar du ditt namn och personnummer tillsammans med en kopia av examinationsintyget via e-post till specialist@psykologforbundet.se
Ekvivalering av kurs
För specialiteterna hälsopsykologi, funktionshindrens psykologi, forensisk psykologi samt missbruk- och beroendepsykologi ges möjlighet till ekvivalering då utbudet av ackrediterade kurser är begränsat inom specialiteterna.
Studerande som antagits till specialistutbildningen före den 15 april 2024 kan fortsatt ansöka om ekvivalering oavsett specialitet fram till den 15 april 2025.
En ekvivaleringsansökan skickas in för den genomgångna kursen. Utbildningsavdelningen gör sedan en bedömning av huruvida kursen uppfyller kriterierna för en specialistkurs samt om den är relevant för aktuell specialitet.
Ansökan hittar du på sidan Blanketter.
Frågor & svar
Hur hittar jag kurser för min specialistutbildning?
Kommande specialistkurser hittas i kurskatalogen. Katalogen uppdateras kontinuerligt så det är bra att titta in där då och då. Får du höra om tidigare ackrediterade kurser som du är intresserad av kan du kontakta kursanordnaren (inte oss på Psykologförbundet) för att fråga om och när kursen ges igen. Visat intresse kan påverka att kursen kommer åter.
Specialiserar du dig inom hälsopsykologi, funktionshindrens psykologi, forensisk psykologi samt missbruks- och beroendepsykologi kan du få en icke ackrediterad kurs tillgodoräknad om den uppfyller de formella kraven för en specialistkurs och är relevant för specialiteten. Du behöver då göra en så kallad ekvivaleringsansökan, som du hittar under liken Blanketter.
Kursanordnaren eller någon som arbetar på universitet kan hjälpa dig bedöma om kursen uppfyller de formella kriterierna. Att kursen är på en avancerad nivå, samt har en individuell examination är några av de kriterier som är viktiga.
Hur vet jag om min kurs blir godkänd?
För dig som har disputerat
Du får tillgodoräkna dig två breddkurser från genomförd forskarutbildning. Intyg på doktorsexamen ska skickas in i samband med behörighetsansökan.
För dig som har gått ett icke ackrediterat psykoterapeutprogram
Du får tillgodoräkna dig fem fördjupningskurser inom specialiteten psykologisk behandling/psykoterapi.
Du får tillgodoräkna dig två fördjupningskurser och två breddkurser inom specialiteterna klinisk vuxenpsykologi och klinisk barn- och ungdomspsykologi.
För övriga specialiteter räknas psykoterapeutprogrammet som två breddkurser.
Angående att lagra information om dina meriter
På grund av GDPR har utbildningsavdelningen begränsad möjlighet att lagra information om dina meriter. De uppgifter som lagras efter genomförd utbildning är namn, personnummer, specialitet samt datum för behörighet.
Observera därför att du själv ansvarar för att lagra kursdiplom och övriga intyg som berör din specialistutbildning.