Specialistarbetet
Här ger vi instruktioner kring det skriftliga specialistarbetet.
Specialistarbetet syftar till att utveckla din teoretiska och praktiska vetenskapliga kompetens enligt de generella lärandemålen för specialistutbildningen:
-
Förmåga att arbeta i enlighet med principerna i Evidensbaserad Psykologisk Praktik (EBPP)
-
Förmåga att kunna ta till sig, utvärdera och implementera nya metoder (t ex behandlingsmetoder, mätmetoder)
I det skriftliga specialistarbetet ska du dokumentera din kompetens att förhålla dig vetenskapligt till information och material du påträffar i din yrkesverksamhet, samt att kommunicera vetenskaplig kunskap.
Övergripande krav
Arbetet ska vara relevant för psykologarbete på specialistnivå inom den specialitet du söker specialistbehörighet inom. Arbetet ska utgöra ett kunskapstillskott för professionen, dvs psykologer och psykologisk verksamhet, inom specialiteten.
Detta innebär att arbetet ska tillföra något till det som redan är känt.
Exempelvis tillför en litteraturstudie som endast refererar andra publikationer ingen ny kunskap. Kunskapstillskott kan exempelvis vara att implementera en välkänd metod i en ny kontext, att jämföra en nyutvecklad metod med en välkänd, eller att lägga till eller dra ifrån aspekter av en välkänd metod.
Arbetet ska vara utformat enligt de principer som gäller för publicering i vetenskapliga sammanhang, i referentgranskade vetenskapliga tidskrifter, och i andra sammanhang där vetenskapliga rapporter läggs fram. Det ska alltid finnas ett avsnitt som beskriver de etiska överväganden som gjorts, huruvida etiskt godkännande finns, och relevant diskussion om det bedömts att etiskt godkännande inte krävs.
Anvisningar
Om du inte är en självständig forskare eller har erfarenhet av att skriva vetenskapligt välgrundade kunskapsarbeten, behöver du ha en kvalificerad handledare. Du kan med fördel genomföra ditt specialistarbete som en del av ett större forskningsprojekt. Önskar du genomföra ett arbete som är helt fristående från universitet eller forskningsinstitut är det sannolikt nödvändigt att ha en handledare.
Vi rekommenderar starkt att du involverar en handledare redan i planeringen av arbetet. Du som blivande specialist behöver själv vara aktiv och söka handledare, bland specialister med gedigna publikationsmeriter inom området, eller exempelvis vid universiteten. Din handledare behöver inte vara psykolog men bör vara disputerad inom relevant område. Projekt och handledare på annan ort än din verksamhetsort accepteras.
I samband med antagning till specialistutbildningen behöver du säkerställa att du har tillgång till de huvudsakliga litteraturdatabaserna. Detta krävs för att genomföra specialistutbildningen.
Om mer än en författare är engagerad i arbetet måste det framgå tydligt vilken omfattning och vilket bidrag du svarar för. Detta görs genom intyg från medförfattare.
Att ha deltagit i datainsamling är inte tillräckligt för att specialistarbetet ska kunna godkännas. Du ska ha deltagit i konceptualisering, studiedesign, analys och skrivande i sådan utsträckning att du kan redogöra för arbete i sin helhet. Här kan du ta del av formuläret som granskarna följer.
Arbete som publicerats i vetenskaplig tidskrift blir inte automatiskt godkänt som specialistarbete. Det är arbetets relevans för, och kunskapstillskott till, vald specialitet som kommer att bedömas. Du ska vara förste- eller andreförfattare för att arbetet ska kunna tillgodoräknas.
Olika typer av specialistarbeten
De typer av arbeten som godkänns är empirisk kvantitativ studie, empirisk kvalitativ studie samt litteraturstudie. Samma krav ställs på arbetet oavsett typ, exempelvis ska konklusioner i ett empiriskt kvantitativt arbete motsvaras av, exempelvis, en narrativ sammanvägning i ett empiriskt kvalitativt arbete och en meta-analys i en litteraturstudie.
Blandformer godkänns inte annat än i undantagsfall, exempelvis en hypotesgenererande kvalitativ studie som leder till hypotesprövning i en empirisk studie.
Flera sorters specialistarbeten kan komma i fråga. Förutom forskningsstudier är även utvecklingsarbete och kvalitetssäkring inom en verksamhet möjliga att använda som specialistarbete så länge de uppfyller kraven på kunskapstillskott och form samt håller specialistnivå.
Om du avser att pröva en redan examinerad uppsats, exempelvis från psykoterapeututbildning, som ditt specialistarbete rekommenderas att du själv först bedömer ditt arbete mot våra kriterier. Det är inte alls självklart att ett redan granskat arbete från ett annat sammanhang blir godkänt. Detta gäller även publicerade artiklar.
Omfattning
Etiska överväganden
I vilken utsträckning behöver STP-psykologernas specialistarbete etikprövas?
Individuella bedömningar behöver alltid göras av om ett enskilt specialistarbete uppfyller gällande etiska krav, inkluderande frågan om det behöver etikprövas. Det är STP-psykologen som, tillsammans med verksamhetschef eller handledare, ansvarar för att så sker. Information om ramverk och praxis som berör frågan om etikprövning har samlats i dokumentet "Etikprövning av specialistarbete".
Etikprövningsmyndigheten är den myndighet som fattar beslut i etikprövningsfrågor. Dess beslut kan överklagas till Överklagandenämnden för etikprövning, vars beslut är vägledande för praxis. Möjligheten finns att begära ett rådgivande yttrande av Etikprövningsmyndigheten, vilket vi rekommenderar vid osäkerhet.
Etikprövningsmyndigheten har gett ut en Vägledning om etikprövning som vi också rekommenderar att alla STP-psykologer tar del av inför specialistarbetet. Aktuell upplaga av vägledningen finns att ladda ner på Etikprövningsmyndighetens webb.
Skicka in specialistarbetet
Färdiga specialistarbeten skickas avidentifierade (varken ditt eller din handledares namn får finnas med) i pdf-format via e-post tillsammans med blanketten för specialistarbetet och i förekommande fall intyg för medförfattare. Publicerat arbete behöver inte avidentifieras.
Skicka in allt till: specialist@psykologforbundet.se
Blanketterna hittar du härGodkännande
När ett arbete inkommer till kansliet registrerar vi det, och kontrollerar att det är avidentifierat (varken ditt namn eller din handledares namn får finnas med), och att eventuella medförfattarintyg finns bifogade. Därefter sänder vi arbetet till någon av de särskilt utsedda granskare som examinator anlitar.
Granskaren bedömer i vilken mån det motsvarar kriterierna för godkännande. Granskaren sammanfattar sedan sitt omdöme dels översiktligt, och dels punktvis, och lämnar sedan en rekommendation till examinator.
Det är vanligt att granskarna rekommenderar att arbeten bör arbetas om innan de kan godkännas, men många godkänns också utan reservation. Om granskaren rekommenderar omarbetning får författaren besked om det från examinator, och får också ta del av granskarens synpunkter.
I undantagsfall blir arbeten underkända och bedömda som omöjliga att omarbeta.
Alla beslut som examinator fattar kan överklagas. Överklagandeinstans är Specialistrådet.
Arbeten som producerats för andra ändamål än specialistutbildningen för psykologer kan godkännas, såvitt de motsvarar de kriterier som gäller för specialistarbeten.
Har du frågor?
Om du har frågot om ditt specialistarbete, kontakta examinator Håkan Nyman: hakan.nyman@psykologforbundet.se
Frågor & svar
Hur vet jag om det jag tänker skriva om kan godkännas som kunskapstillskott inom specialiteten?
Kan jag tillgodoräkna mig ett arbete som jag redan har skrivit som specialistarbete?
Hur lång tid tar det att få mitt specialistarbete godkänt?
Du får vanligtvis återkoppling på ditt arbete inom två månader.
När ett arbete inkommer till utbildningsavdelningen registreras det, kontrolleras att det är avidentifierat, och att eventuella medförfattarintyg finns bifogade. Därefter sänds arbetet till någon av de särskilt utsedda granskarna. Granskaren läser arbetet noggrant och bedömer i vilken mån det motsvarar kriterierna för godkännande. Därefter skickar granskaren omdömet till examinatorn, som skickar det vidare till dig. Varje granskare har en månad på sig att granska ett arbete. Ibland kan granskningstiden bli längre i det fall det tar tid att finna en granskare som kan ta sig an arbetet, eller om arbetet är omfattande eller har omfattande brister.
Det du själv kan göra för att underlätta och förkorta granskningsprocessen är att själv granska ditt arbete utifrån bedömningspunkterna samt noga följa anvisningarna för hur arbetet ska skickas in.
Läs mer på sidan Specialistarbetet