Sammanhållen specialistutbildning
Här listar vi ackrediterade sammanhållna specialistutbildningar, och beskriver vad du som går en sammanhållen utbildning behöver tänka på.
Sammanhållna specialistutbildningar för psykologer finns idag vid sex svenska lärosäten och verksamheter:
-
Vid Ericastiftelsen, Karolinska institutet, Stockholms universitet, och Uppsala universitet ges psykoterapeutprogram som ger behörighet inom specialiteten psykologisk behandling/psykoterapi.
-
Vid Karolinska institutet/KCP (Kompetenscentrum för psykoterapi) ges en specialistutbildning som ger behörighet inom specialiteten klinisk barn- och ungdomspsykologi och en som ger behörighet inom klinisk vuxenpsykologi.
-
Västra Götalandsregionen/Utbildningsenheten för psykologer ger en specialistutbildning som ger behörighet inom flera kliniska specialiteter.
Utbildningarna är ackrediterade vilket innebär att de har bedömts uppfylla de krav avseende innehåll, omfattning och kvalitet som ställs för kurser inom specialistutbildningen. De innefattar alla de moment som krävs för specialistexamen.
Studerande som antas på en ackrediterad sammanhållen utbildning
Du som antas på en ackrediterad sammanhållen utbildning behöver inte antas hos Psykologförbundet. Du behöver dock ansöka om behörighet efter avslutad utbildning och då betala en avgift för behörighetsutfärdande.
För dig som är medlem i Psykologförbundet är avgiften 2 000 kr (ej momsbelagt).
För dig som inte är medlem i Psykologförbundet är avgiften 6 000 kr + moms.
Vad du behöver tänka på
Det finns vissa saker utöver utbildningen som du själv behöver göra för att få ut din specialistexamen, även om du går en sammanhållen specialistutbildning. Nedan listar vi vad du som student behöver tänka på under olika faser av utbildningen.
Vid antagning
-
För att den sammanhållna utbildningen ska kunna leda till specialistbehörighet krävs att du från start har legitimation som psykolog i Sverige. Du ska även vara yrkesverksam som psykolog i relevant tillämpningsområde för den aktuella specialiteten.
-
Du behöver inte skicka in en antagningsansökan till Psykologförbundet utan det räcker med att du blir antagen av din utbildningsarrangör.
Under utbildningen
-
Ett krav för specialistexamen är att du har minst fem års arbetserfarenhet som legitimerad psykolog.
-
Minst en tredjedel av din tjänstgöring ska vara inriktad specifikt på området för din specialisering.
-
Du får tillgodoräkna dig max två års arbetserfarenhet från tiden innan du startade specialistutbildningen, och minst tre år ska vara under pågående utbildning.
-
Vid frågor kring utbildningen ska du vända dig till ditt lärosäte.
När utbildningen är avklarad
-
När du har genomfört hela din utbildning med godkänt resultat ska du ansöka om specialistbehörighet. Blankett för behörighetsansökan finns på sidan Blanketter.
-
I de fält som är avsedda för kurser ska du ange vilken ackrediterad utbildning du har gått.