Behörighetsansökan
När du har blivit godkänd på alla utbildningsmoment och arbetat inom vald specialitet motsvarande minst fem år på heltid kan du ansöka om specialistbehörighet.
Du skickar in behörighetsansökan och tjänstgöringsintyg i pdf-format (mallar finns på sidan Blanketter) till specialist@psykologforbundet.se
Kurser
De sex specialistkurser som tillgodoräknas måste vara examinerade inom 10 år, räknat från äldsta examinationen, för att specialistbehörigheten ska kunna utfärdas. Därefter faller de ur ramen för 10års-regeln och kan inte tillgodoräknas.
Förutsatt att de formella kraven nämnda ovan uppfylls, tillgodoräknas kurserna din specialistutbildning som egenskap av fördjupningskurs (FK) eller breddkurs (BK). Läs mer här
Skriv själv vilka kurser du åberopar i din ansökan eftersom du kan ha:
- genomgått fler än sex kurser
-
skickat in vissa kursintyg sedan tidigare och resterande vid ansökan om behörighet
-
bytt specialitet under utbildningens gång.
Meriter
Du ska utföra alla delar av specialistutbildningen inom en 10-årsperiod. Inga meriter får vara äldre än 10 år vid datum för utfärdandet av specialistbehörighet, undantaget specialistkollegium och introduktionskurs.
Angående att lagra information om dina meriter
På grund av GDPR har utbildningsavdelningen begränsad möjlighet att lagra information om dina meriter. De uppgifter som lagras efter genomförd utbildning är namn, personnummer, specialitet samt datum för behörighet.
Observera därför att du själv ansvarar för att lagra kursdiplom och övriga intyg som berör din specialistutbildning.
Frågor & svar
Kan jag tillgodoräkna mig kurser och andra meriter som jag gick och/eller fick innan jag påbörjade specialistutbildningen?
Utgångspunkten är att du söker till specialistutbildningen först, och sedan tar dina meriter. Enda undantaget från detta gäller psykoterapeutprogrammet, forskarutbildning och tidigare specialisering. Dessa meriter anges vid behörighetsansökan.
Kan jag tillgodoräkna mig ett arbete som jag redan har skrivit som specialistarbete?
Vad menas med tio-årsregeln?
Grundtanken är att specialistbehörigheten ska bygga på aktuella kunskaper och färdigheter. Därför får ingen merit (arbetslivserfarenhet, kurs, specialistarbete) vara äldre än tio år vid tidpunkten för ansökan om specialistbehörighet. Alltså är det datumet för behörighetsansökan från vilken tio år räknas. Det har exempelvis inget att göra med när du ansökte/antogs till specialistutbildningen.
Vad gäller kurser tittar vi på examinationsdatum (inte när kursen startade). Om du ser att du inte hinner göra klart din specialistutbildning innan din första kurs hinner bli mer än tio år så förfaller helt enkelt bara den kursen. Då räknas tio-årsgränsen för dig från och med examinationsdatum för nästa kurs.
Arbetslivserfarenhet får inte heller vara äldre än tio år.
Specialistkollegium och Introduktionskursen är exkluderade från tio-årsgränsen. Du behöver således inte bekymra dig om dessa moment ligger länge bak i tiden, eller om du exempelvis ansöker om ytterligare behörighet. Dessa moment har inget ”bäst-före-datum” eftersom de utgör professionsmoment och inte rör ämnesfördjupning.
Vad gäller specialistarbete ska arbetet inte vara författat mer än tio år tillbaka. Annars faller arbetet i regel på att det inte kommer uppfylla kritikerna för godkännande. Datainsamling eller delar av arbetet kan ha gjorts längre bak i tiden. Men en aktuell omarbetning belyst ur aktuell forskning behöver göras för att arbetet ska kunna uppfylla kriterierna.
Ditt specialistarbete behöver vara inskickat sista dagen på året för att kunna tillgodoräknas inom tio-årsgränsen. Om arbetet behöver omarbetas får du sex månader på dig att göra det. Det kan alltså ske efter att tio-årsgränsen passerats. Observera att arbetet behöver uppfylla kriterierna för specialistarbete på en sådan nivå att det efter omarbetning kan godkännas. Skickar du in ett undermåligt eller ofullständigt specialistarbete som inte ens bedöms kunna omarbetas för att bli godkänd kommer du inte kunna få arbetet tillgodoräknat bara för att du skickade in det inom tio-årsgränsen.