Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Utbildningsmoment

Här har vi skapat en guide över innehållet i specialistutbildningen, som du som sökande behöver ha koll på.

Som blivande specialist förväntas du själv ansvara för att utbildningens alla moment genomförs enligt de formella kraven. Här nedan finns en snabbguide över innehållet i specialistutbildningen. Vi rekommenderar att du läser igenom den innan du ansöker till utbildningen.

 En illustration som visar hur utbildningsmomenten inom specialistutbildningen förhåller sig till varandra.

Guide över specialistutbildningen

  1. Läs om ansökningsprocessen på sidan Utbildningsansökan och fyll i det digitala ansökningsformuläret som du hittar där.
  2. Invänta mejl med antagningsbekräftelse. Faktura för ansökningsavgift skickas separat.

  3. Läs om och anmäl dig till introduktionskurs och specialistkollegium på IHPU:s webbplats.

  4. Läs noga igenom information om specialistutbildningen. Som hjälp för din planering kan du utforma en personlig studieplan i samråd med din arbetsgivare.

  5. När respektive utbildningsmoment är genomfört gäller följande:

    Introduktionskurs: IHPU registrerar godkänd examination automatiskt.

    Specialistkollegium: IHPU registrerar godkänd examination automatiskt.

    Valbara specialistkurser, sex st: Registrera genomförd specialistkurs enligt instruktionerna på sidan Specialistkurser så snart en kurs är examinerad

    Specialistarbetet: Skicka arbetet enligt instruktionerna på sidan Specialistarbetet

  6. När vi har granskat respektive utbildningsmoment skickar vi en individuell återkoppling till dig via e-post med följande information:

    Introduktionskurs: Datum för godkänd examination.

    Specialistkollegium: Datum för godkänd examination.

    Valbara specialistkurser, sex st: Kursens värde samt om kursen räknas som bredd- eller fördjupningskurs inom din specialitet. Datum för godkänd examination och förfallodatum enligt 10 års-regeln som omfattar specialistkurserna.

    Specialistarbetet: Datum för godkänt arbete. 

  7. När du har fått återkoppling att samtliga utbildningsmoment blivit godkända är du välkommen att ansöka om specialistbehörighet. Det är viktigt att ditt/dina tjänstgöringsintyg visar att du har varit verksam inom specialiteten i minst 5 år på heltid (eller motsvarande). Följ instruktionerna på sidan Behörighetsansökan samt på sidan Tjänstgöring.

  8. När din behörighetsansökan handlagts och godkänts skickar vi ett specialistdiplom till dig via post. Därefter skickar vi en faktura för handläggningen av din specialistutbildning.