Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Neuropsykologi

Specialiteten neuropsykologi avser kunskap om och arbete med att utreda, behandla och rehabilitera personer med organisk sjukdom, skada eller störningar i hjärnan.

Klinisk neuropsykologi avser utredning, diagnos, behandling och rehabilitering av personer med misstänkt eller påvisad organisk sjukdom, skada eller störningar i hjärnan. Neuropsykologin fyller också en viktig funktion i fördjupad kartläggning av kognitiva förmågor vid förmodat avvikande utveckling eller för att ge ökad förståelse vid psykiatriska tillstånd och deras koppling till kognitiva funktioner.

Denna specialitet kräver omfattande kunskaper om:

  • hjärnan och dess utveckling
  • hur utvecklingsrelaterade störningar, förvärvade skador och sjukdomar påverkar hjärnan och psykiska funktioner
  • hur neuropsykologiska funktioner påverkas vid psykopatologiska förhållanden och icke-neurologiska sjukdomar
  • hjärnan och hur dess funktioner kan undersökas genom olika neuropsykologiska utredningsmetoder
  • hur åtgärder kan bidra till att behandla eller kompensera för förlust av funktion och om rehabilitering/habilitering och psykologisk behandling och förmågan att utföra sådana åtgärder.

Neuropsykologi utgör grunden för att kunna analysera och beskriva hur en skada, sjukdom, störning på hjärnan påverkar psykiska funktioner. Denna analys utgör grunden för val av behandlingsmetoder men även för prognos och uppföljning.

Vidare ska en specialist kunna leda det psykologiska arbetet på en verksamhet vilket innebär att handleda kollegor, etablera styrsystem och riktlinjer samt upprätta systematisk kvalitetsutvärdering inom den verksamhet som specialisten arbetar vid.

Relevant tjänstgöring

Arbetet kan innefatta utredning av såväl barn- som vuxenneuropsykologiska frågeställningar och röra diagnostik av ett brett spektrum av problem relaterade till centrala nervsystemet. Det gäller exempelvis utvecklingsrelaterade diagnoser, som intellektuella funktionsnedsättningar, adhd, eller autismspektrumtillstånd, alternativt hjärnskador, vaskulära och neurologiska tillstånd, kognitiva sjukdomar (demens) samt psykiatriska diagnoser.