Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Missbruks- och beroendepsykologi

Specialiteten missbruks- och beroendepsykologi avser kunskap om och arbete med att förebygga, utreda och behandla riskbruk och olika svårighetsgrader av beroende.

OBS! Antagningsstopp

Antagning till specialiteten stoppas från den 15 april 2025. Du som redan har antagits innan dess får gå klart utbildningen. Läs mer här

Specialiteten missbruks- och beroendepsykologi ska bidra till att utveckla psykologers förhållningssätt till, kunskaper om och färdigheter i förebyggande arbete, utredningsarbete och behandling av riskbruk och olika svårighetsgrader av beroende, samt psykiska sjukdomar.

Utbildningen ska bidra till att specialisten bedömer förändringspotential i ljuset av individuell bedömning av problemet, patientens sammanhang och möjligheter till samverkan med andra aktörer. Utbildningen ska främja samarbetsförmåga med brukaren, anhöriga, samt andra relevanta professioner och instanser.

Tillämpningsområdena för missbruks- och beroendepsykologi är flera. Det är exempelvis angeläget med specialiserad psykologisk beroendekunskap inom verksamhetsområden såsom primärvården, företagshälsovården, allmän psykiatri, elevhälsa och den specialiserade beroendevården.

Det finns ett stort behov av psykologer som har kunskap om hur man uppmärksammar ett substansproblem, hur ett sådant problem utreds, framför allt om det förekommer psykiatrisk och/eller neuropsykiatrisk problematik samtidigt, och hur det kan behandlas och vilka samverkanspartners som kan vara nödvändiga för att minska risk för återfall.

Psykologer med kvalificerad kompetens i området har en naturlig roll i handledning av andra yrkesgrupper, verksamheter inom beroendepsykologi, samt andra psykologer under utbildning/specialisering.

Vidare ska specialisten kunna leda det psykologiska arbetet på en verksamhet vilket innebär att etablera styrsystem och riktlinjer samt upprätta systematisk kvalitetsutvärdering inom den verksamhet som specialisten arbetar vid. 

Relevant tjänstgöring

Specialiserad beroendevård, kriminalvård, primärvård, företagshälsovård, allmänpsykiatri.