Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Specialiteter

Specialistutbildningen innehåller tio specialiteter. Utbildningen ger dig behörighet som specialistpsykolog.

Specialistutbildningen leder till en fördjupad kompetens inom ditt specialistområde och en generell utveckling i psykologprofessionen. Som behörig specialistpsykolog har du även fördjupad kompetens i processledning inom din specialitet och det psykologiska verksamhetsfältet. Du som specialistpsykolog ska kunna leda det psykologiska arbetet i samarbete med verksamhetschef och andra professioner samt delta i utvecklingsarbete och kvalitetssäkring inom specialistområdet. 

I menyn till vänster kan du kan läsa mer om de tio specialiteterna. Specifika kunskapsområden och relevant tjänstgöring beskrivs för respektive specialitet.

Byte av specialitet

Om du under din specialisering byter arbetsplats eller arbetsuppgifter kan det vara aktuellt att byta specialistinriktning. Då gäller följande:

  • I samband med byte av inriktning utformar du en ny personlig studieplan för eget bruk där du går igenom ditt mål med den nya inriktningen, huruvida tjänstgöringskraven kan uppfyllas, eventuellt redan genomförda meriter som du kan tillgodoräkna dig samt en plan för kvarvarande utbildningsmoment. Tidigare genomförda meriter som inte är relevanta inom ramen för den nya inriktningen förfaller.

  • När du slutfört din utbildning och ansöker om behörighet gör utbildningsavdelningen en bedömning av dina meriter utifrån den specialitet du slutgiltigt valt.

  • Tänk på att du behöver intyga relevant tjänstgöring när du ansöker om behörighet. Vid byte av tjänst är det därför viktigt att erhålla ett tjänstgöringsintyg underskrivet av arbetsgivaren. Tjänstgöringsintyg hittar du på sidan Blanketter.

Frågor & svar

Hur vet jag vilken specialitet jag ska välja?

Val av specialitet bör utgå från ditt intresse, dina framtida yrkesplaner och din nuvarande tjänst. Då det är ett omfattande arbete att bli specialist är det viktigt att du vill jobba inom området en längre tid. Om du inte har ett arbete som passar för den specialiseringen du helst vill göra, bör du först försöka få ett arbete inom det fältet.

Utöver eget intresse är det viktigt att utgå från verksamhetens behov av specialistkompetens vid val av specialitet. Har du ett arbete med stor bredd är det viktigt att se till så att du får snäva in ditt arbete och fokusera mer tid på de arbetsuppgifter som rör specialistområdet. Åtminstone en tredjedel av dina arbetsuppgifter ska vara fördjupande inom specialistområdet. 

Hur vet jag vilka kurser som godkänns inom min specialitet?

I kurskatalogen kan du se och filtrera på godkända fördjupningskurser för respektive specialitet. Alla ackrediterade specialistkurser godkänns som breddkurser inom samtliga specialiteter. 

Specialiserar du dig inom hälsopsykologi, funktionshindrens psykologi, forensisk psykologi samt missbruks- och beroendepsykologi kan du få en icke ackrediterad kurs tillgodoräknad om den uppfyller de formella kraven för en specialistkurs och är relevant för specialiteten. Du behöver då göra en så kallad ekvivaleringsansökan. Vi rekommenderar i första hand att du går redan ackrediterade specialistkurser då ekvivaleringsprocessen kan ta tid och det finns viss osäkerhet kring godkännandet. Ekvivaleringsansökan hittar du under fliken Blanketter.

Hur vet jag vilket arbetsinnehåll som godkänns inom min specialitet?

Arbetsområde och innehåll för respektive specialitet hittas på sidan om specialiteterna. Du redovisar din tjänstgöring i din ansökan om behörighet och då görs en prövning av att du uppnått kraven. 

Alla frågor & svar om specialistutbildningen