Vad är PTP?
Här beskriver vi hur praktisk tjänstgöring för psykologer fungerar.
Syftet med PTP är att du som psykolog ska lära dig nytt och samtidigt arbeta ”skarpt” som psykolog för första gången. Du ska få möjlighet till professionell utveckling och träning i sådant som lärdes ut på psykologprogrammen, men arbetar samtidigt under eget yrkesansvar. Du som PTP-psykolog har precis som en legitimerad psykolog rätt att kalla dig för psykolog i hälso- och sjukvården.
Vem får göra PTP?
För att få påbörja en anställning som PTP-psykolog måste ditt examensbevis från psykologprogrammet vara utfärdat, alternativt att Socialstyrelsen har bedömt motsvarande kvalifikationer hos dig som utlandsstuderande.
Hur funkar PTP?
För att tjänsten ska räknas som en PTP måste Socialstyrelsens föreskrifter om PTP vara uppfyllda under hela PTP-året. Det innebär bland annat att:
-
du ska handledas minst en gång i veckan av en legitimerad psykolog som har arbetat minst 3 år i yrket
-
minst hälften av din tjänstgöring omfattar individinriktat psykologarbete (psykologisk utredning och bedömning samt behandling och rådgivning)
-
minst en fjärdedel av din tjänstgöring omfattar övrigt psykologarbete (organisationsutredning, hälsofrämjande insatser, metodutveckling, forskning, handledning, undervisning, med mera)
-
din handledare stödjer och vägleder dig i din professionella utveckling
-
din handledare utformar tillsammans med dig en individuell skriftlig tjänstgöringsplan snarast efter påbörjad tjänstgöring, och utvärderar tjänstgöringen regelbundet
Din PTP-handledare har också ansvar att bedöma om du som PTP-psykolog anses lämplig att utföra yrket i självständig ställning.
Digitala PTP-handboken
I vår digitala PTP-handbok kan du läsa mer om PTP, bland annat Socialstyrelsens krav på PTP-tjänstens innehåll, om handledarens ansvar, om PTP-tjänstens innehåll och upplägg, hur du ansöker om psykologlegitimation, och mycket annat.