Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Din arbetsgivare har huvudansvaret för arbetsmiljön på arbetsplatsen. Som skyddsombud samverkar du med arbetsgivaren i detta arbete.

Alla arbetsgivare ska ha ett systematiskt arbetsmiljöarbete som omfattar all verksamhet och alla anställda. Arbetet ska omfatta både de fysiska och de organisatoriska och sociala förhållandena i arbetsmiljön. Arbetet ska dokumenteras i en arbetsmiljöpolicy och rutiner för hur det systematiska arbetsmiljöarbetet ska gå till. Om det inte finns tillräcklig kompetens inom verksamheten måste arbetsgivaren anlita företagshälsovården eller motsvarande sakkunnig hjälp utifrån.

Som skyddsombud samverkar du med arbetsgivaren i det systematiska arbetsmiljöarbetet, antingen i skyddskommitté eller samverkan. Ditt uppdrag som skyddsombud innebär bland annat att bevaka, och i vissa delar, delta i arbetet med undersökning av arbetsförhållanden, riskbedömning, planering av åtgärder och uppföljningar.

Vad är organisatorisk och social arbetsmiljö?

Organisatorisk och social arbetsmiljö är en viktig del i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Under de senaste åren har det blivit allt vanligare med sjukfrånvaro som grundar sig i organisatoriska och sociala orsaker. Oftast handlar det om för hög arbetsbelastning och att människor arbetar för mycket, vilket gör det svårt att få möjlighet att koppla av på fritiden. Det handlar även om problem i relationerna på arbetsplatsen, som mobbning, trakasserier och kränkande särbehandling, samt hur arbetstiden förläggs.

Vi kan alla hjälpas åt att vända den här trenden, särskilt eftersom det handlar om frågor som psykologer ofta har god kunskap om. 

Organisatorisk arbetsmiljö: Vilka resurser och befogenheter som finns för att utföra arbetet och vilka krav som ställs på dig som anställd.

Social arbetsmiljö: Hur du påverkas av personerna som du jobbar med, hur det sociala samspelet, samarbetet och sociala stödet från chefer och kollegor fungerar på din arbetsplats.

Tre viktiga aspekter i organisatorisk och social arbetsmiljö

Arbetsbelastning: Din arbetsgivare ska, i dialog med dig, se till att dina arbetsuppgifter och befogenheter inte leder till ohälsosam arbetsbelastning. Resurserna ska anpassas till arbetets krav.

Arbetstid: Din arbetsgivare ska vidta åtgärder för att motverka att förläggningen av din arbetstid leder till ohälsa.

Kränkande särbehandling: Din arbetsgivare ska vara tydlig med att kränkande särbehandling inte accepteras i verksamheten och ska vidta åtgärder för att motverka förhållanden i arbetsmiljön som kan bidra till kränkande särbehandling.

Din arbetsgivares ansvar

Din arbetsgivare ska ha mål för den sociala och organisatoriska arbetsmiljön. Dessa mål ska bidra till att främja hälsa och öka organisationens förmåga att hantera ohälsa.

Arbetsgivaren ska även se till att chefer och arbetsledare har kunskap om hur man förebygger och hanterar ohälsosam arbetsbelastning samt kränkande särbehandling och ska se till att det finns förutsättningar att omsätta denna kunskap i praktiken.