Rollen som förtroendevald
Det finns många sätt att engagera sig fackligt. Här beskriver vi olika roller som du kan ha som förtroendevald.
Lokalt fackligt förtroendevald
Du som lokalt fackligt förtroendevald är navet i förbundets verksamhet. Det är det lokala, fackliga arbetet på arbetsplatsen som ger dig och dina kollegor inflytande i arbetsvardagen. Som fackligt förtroendevald spelar du en viktig roll för dina kollegor och för att utveckla din arbetsplats. Du representerar medlemmar i olika situationer till exempel i samverkan, dialog och förhandlingar. Du har möjlighet att påverka beslut som arbetsgivaren fattar i viktiga verksamhetsfrågor. Tillsammans med andra förtroendevalda bidrar du också till att förbättra villkoren för psykologer.
Som förtroendevald hjälper du våra medlemmar att själva ha inflytande över sitt arbetsliv, sin lön och sina anställningsvillkor. Det finns många frågor att arbeta med. Tillsammans med medlemmarna prioriterar du vad som är viktigt och strategiskt att arbeta med. Utgångspunkten är att arbetsgivaren är ansvarig för frågorna medan din roll handlar om att bidra med synpunkter och förslag.
Skyddsombudet
Som skyddsombud har du en rad befogenheter med stöd i Arbetsmiljölagen. Du representerar alla anställda och har till uppgift att inom ditt skyddsområde företräda medarbetarna, verka för en god arbetsmiljö och påpeka eventuella brister i arbetsmiljön. Som skyddsombud bevakar du att arbetsgivaren genomför ett systematiskt arbetsmiljöarbete, bland annat genom att delta i upprättandet av handlingsplaner. Inför en större förändring eller omorganisation medverkar du som skyddsombud också i den risk- och konsekvensanalys arbetsgivaren ska göra. Rollen som skyddsombud är en oberoende facklig tillhörighet. Skyddsombudet behöver inte vara fackligt organiserad.
Psykologförening
Styrelsen i en psykologförening företräder förbundet lokalt som arbetstagarorganisation genom att till exempel teckna lokala kollektivavtal, företräda förbundet i MBL-förhandlingar och samverkansmöten samt föra förbundets talan i löneöversynsprocessen. Som psykologförening ska ni, med utgångspunkt i förbundets stadgar och anvisningar, tillvarata medlemmarnas intressen på arbetsplatsen, till exempel genom att föra medlemmarnas talan, förmedla information i fackliga frågor till medlemmarna, samt upprätthålla gällande centrala kollektivavtal.
Facket lokalt – för dig som jobbar inom privat eller statlig sektor
Här kan du läsa mer om rollen som förtroendevald i styrelsen av en Saco-S-förening (statlig sektor) och en Akademikerförening (privat sektor).
Kontakta rådgivare
Du som är fackligt förtroendevald kommer i kontakt med en rådgivare/förhandlare genom att boka tid för rådgivning.
Har du ett brådskande fackligt ärende och tider för rådgivning saknas, skicka ett säkert meddelande till oss.
Du kan ställa frågor till våra rådgivare genom att skicka säkra meddelanden till oss via "Mina meddelanden" på Min sida. Om det finns handlingar som vi behöver ta del av för att kunna sätta oss in i ärendet är vi tacksamma för att du bifogar dem.