Hot och våld
Risken att utsättas för hot och våld är tyvärr en del av psykologers arbetsmiljö. Här beskriver vi olika situationer som kan uppstå, och ger dig vägledning och verktyg för att hantera dem om de uppstår.
Hot och våld är ett allvarligt arbetsmiljöproblem som du som psykolog kan utsättas för. Exempel på när hotfulla och våldsamma situationer kan uppstå är när du möter patienter/klienter som är psykiskt sjuka, dementa eller läkemedelspåverkade. Du kan också hamna i situationer där personer i affekt tar till våld, eller där frustrerade anhöriga uppträder aggressivt. Hot och våld på arbetsplatsen kan vara allt från subtila hotsituationer till allvarliga fysiska situationer. Hot och hot om våld kan även förmedlas digitalt eller över telefon.
Om du blir utsatt – berätta direkt för din chef
Om du blir utsatt för hot eller aggressiva handlingar/våld ska du genast berätta för din chef eller en kollega. Din arbetsgivare har ansvar för att alla ska veta vad som gäller om ett hot eller någon form av våld inträffar. Det ska också bedrivas ett förebyggande arbete som arbetsgivaren ansvarar för.
Verktyg för att förebygga hot och våld
Inom alla sektorer har arbetsgivare tillsammans med fackförbund tagit fram verktyg som ger kunskap och stöd när du och dina kollegor skapar rutiner för att förebygga och hantera våld och hot på jobbet.
- För dig som jobbar inom kommunal eller regional sektor: läs mer på Suntarbetslivs webb
- För dig som jobbar inom statlig sektor: läs mer på Partsrådets webb
- För dig som jobbar inom privat sektor: läs mer på Prevents webb
Om du har varit utsatt för hot eller våld på jobbet
Du kan ha rätt till ersättning från arbetsskadeförsäkringen (TFA, TFA-KL, PSA) för kostnader, inkomstförlust samt för sveda och värk.
Vill du veta mer om stöd i rättssalen, rätt till skadestånd, polisanmälan, rättsprocessen, skyddsåtgärder och om brottsoffers reaktioner och behov, besök Brottsofferjourens webb eller ring dem på 020- 021 20 19.
Vill du förändra något i din arbetsmiljö?
Om du upplever problem med din arbetsmiljö ska du ha en dialog med din närmaste chef. Om inget händer eller om de åtgärder som vidtas inte är tillräckliga, kontaktar du skyddsombudet på arbetsplatsen. Du kan även ta hjälp av Psykologförbundets rådgivning. På Min sida kan du boka tid för individuell rådgivning eller att skicka säkra meddelanden till oss.