Anställningsformer
Som anställd har du en viss befattning och en viss anställningsform. Här beskriver vi skillnaden, och olika typer av anställningsformer du kan ha som anställd.
En befattning är din specifika roll/yrkestitel. Det kan till exempel vara PTP-psykolog, specialistpsykolog, osv.
En anställningsform är den typ av anställning du har hos din arbetsgivare. Anställningsformen reglerar bland annat hur länge du är anställd och vad som gäller vid uppsägning. Utgångspunkten är att en anställning gäller tills vidare men under vissa förutsättningar kan en anställning vara tidsbegränsad.
Typer av anställningsformer
Tillsvidareanställning (fast anställning)
Också kallad "fast anställning". Anställningen gäller tills vidare.
Olika exempel på tidsbegränsade anställningar
Särskild visstidsanställning
Anställningen gäller för en viss tid, och det finns ett slutdatum, men den kan förlängas eller avslutas tidigare om arbetsgivaren och du kommer överens om det. Arbetsgivaren behöver inte ange något särskilt skäl för denna typ av anställning på viss tid. Efter mer än 12 månader i särskild visstidsanställning under en femårsperiod övergår anställningen till en tillsvidareanställning.
Vikariat
En tillfällig anställning då du som arbetsgivare anställs för att tillfälligt ersätta någon som är borta från sitt jobb, exempelvis vid föräldraledighet. Ibland kan ett vikariat innebära att du ersätter flera personer, till exempel om du sommarjobbar och täcker för flera kollegor som har semester. Ett vikariat kan också övergå i en tillsvidareanställning, efter hur lång tid beror på vilket kollektivavtal som gäller för dig.
Provanställning
En provanställning är en form av tidsbegränsad anställning, som automatiskt övergår till en tillsvidareanställning efter en överenskommen tid. Enligt lagen om anställningsskydd (LAS) får inte tidperioden vara längre än sex månader. Om du är provanställd kan arbetsgivaren eller du själv välja att avbryta din provanställning i förtid eller innan den övergår i en tillsvidareanställning, utan att ange en anledning. Om du jobbar på en arbetsplats som har kollektivavtal kan det finnas fler regler som gäller för provanställning.
Timanställning och intermittent anställning
Så kallad timanställning eller intermittent anställning innebär ofta att du rings in vid behov eller får schema för kortare perioder. Detta är ingen anställningsform utan en avlöningsform. Du kan vara anställd på vikariat eller i särskild visstidsanställning om du arbetar ”på timme”. Varje dag eller period som du arbetar räknas då som ett eget anställningstillfälle.
Arbetstagare som fyllt 69
Om du har fyllt 69 år övergår inte en tidsbegränsad anställning till en tillsvidareanställning, däremot kan du naturligtvis vara tillsvidareanställd när du fyller 69 år, och då fortsätter din anställning att gälla tills vidare. För uppsägning av en person som fyllt 69 krävs inte sakliga skäl.