Lagar & regler att ha koll på
Som psykolog har du ett ansvar att följa de regler som styr hälso- och sjukvården.
Förutom ett flertal lagar och förordningar finns det närmare 200 föreskrifter och allmänna råd från Socialstyrelsen och andra myndigheter som berör hälso- och sjukvården. Föreskrifter är bindande på samma sätt som lagar, medan allmänna råd är rekommendationer.
Lagar och föreskrifter ger inte alltid detaljerade svar, därför behövs också rutiner och riktlinjer till stöd för arbetet. Det är verksamhetschefen på din arbetsplats som är ansvarig att ta fram dessa.
Några viktiga lagar
Patientdatalagen (PDL): Reglerar hur du ska dokumentera i patientjournaler och innehåller även regler om den så kallade ”inre sekretessen”.
Offentlighets- och sekretesslagen (OSL): Behandlar tystnadsplikt och sekretess.
Patientsäkerhetslagen (PSL): Beskriver vilket ansvar och vilka skyldigheter du som hälso- och sjukvårdspersonal har, reglerna om legitimation, och IVO:s tillsyn och tystnadsplikt i privat verksamhet.
Hälso- och sjukvårdslagen: En övergripande lag som framför allt riktar sig till vårdgivarna och beskriver deras ansvar för verksamheten och de övergripande målen för hälso- och sjukvården.
Patientlagen: En lag som syftar till att tydliggöra och stärka patienternas ställning i vården. Lagen riktar sig till framför allt till vårdgivarna och huvudmännen för vården.
Vårt stöd till dig
Som medlem hos oss kan du kontakta vår rådgivning för att få hjälp med juridiska frågor. På Min sida kan du boka tid för individuell rådgivning samt skicka säkra meddelanden till våra rådgivare. Tänk också på att ta stöd av din arbetsgivare i juridiska frågor som rör din yrkesutövning.