Våra nätverk
Inom vår förening finns det flera nätverk som våra medlemmar kan gå med i. Här beskriver vi de olika nätverken och hur du går med i dem.
Nätverket för anpassad skola
Vi som är med i nätverket arbetar med mottagande till anpassad grund- och gymnasieskola i till exempel mottagningsteam och som psykologer inom anpassad grund- och gymnasieskola. Vi vill att andra psykologer med dessa arbetsuppgifter ska få vetskap om nätverket.
Vill du gå med i nätverket? Kontakta info@psifos.se
Historik
- I början på 2000-talet bildade Stockholm, Göteborg och Malmö ett storstadsnätverk för psykologer inom grund- och gymnasiesärskola. Några mindre kommuner deltog också.
- Anledningen var att storstäderna såg att de under 90-talet hade likartade problem med en kraftig ökning av barn inskrivna i grund- och gymnasiesärskolan, särskilt barn med annan kulturell och etnisk bakgrund och barn från socioekonomiskt utsatta familjer. Det fanns också många undermåliga psykologutredningar. Psykologerna såg ett behov av att träffas och se hur de kunde komma till rätta med detta.
- Stockholm var först i Sverige med att utarbeta riktlinjer för psykologutredningar, som skulle användas för mottagande till grund- och gymnasiesärskola.
- Många kommuner i Sverige har idag riktlinjer för att utreda barn inför mottagande till grund- och gymnasiesärskola och ibland även mallar för de bedömningar som ska ligga till grund för ett beslut om mottagande. De flesta riktlinjer bygger på Stockholms ursprungliga modell.
- Förfrågningar kom från andra kommuners psykologer att vara med i nätverket, som då ändrades till ett nationellt nätverk.
Nätverket för psykologer med kvalitetsledningsansvar
Allt fler kommuner blir medvetna om sitt vårdgivaransvar och kraven som ställs på huvudman och verksamhetschef för elevhälsans psykologiska och medicinska del. I samband med detta ökar även andelen psykologer med någon form av kvalitetsledningsansvar för elevhälsans psykologiska del.
I syfte att underlätta en tydlig fördelning av ledningsansvaret inom elevhälsan utifrån rådande lagstiftning har vi inom nätverket gjort en skriftlig sammanställning av viktiga lagar, föreskrifter och vägledande dokument, tillsammans med erfarenheter från olika verksamheter.
Har du ett uppdrag som psykologiskt ledningsansvarig psykolog och vill vara del av nätverket? Kontakta pla@psifos.se. Då får du information om nätverksträffar och material vi delar med varandra!
Nätverket för psykologer i förskolan
Nätverket samlar psykologer i Sverige som arbetar inom förskolan och utgör ett forum för att diskutera frågor som rör förskolans verksamhet samt psykologers roll och villkor inom denna.
Vill du gå med i nätverket? Kontakta info@psifos.se. Som medlem i nätverket får du information om nätverkets aktiviteter samt inbjudan till nätverkets Facebook-grupp.
Historik
Nätverket grundades i samband med Psifos satsning att lyfta förskoleperspektivet i föreningen. Nätverket träffades för första gången 2013 i Linköping. Vi var fem psykologer från Linköping, Borås, Strängnäs och Västervik. Det blev en lyckad uppstart med mycket information, erfarenhetsutbyte, diskussioner och samtal kring nätverkets ramar. På agendan fanns bland annat rapport från Almedalsseminariet ”Psykologer granskar förskolan: Får små barn vad de behöver?”, presentation av ett hälsofrämjande projekt för förskolebarn i Västervik, oroväckande förskoleforskning i Danmark samt diskussioner kring kommunalt kvalitetsarbete kontra styrdokument och budget i balans.