Vad gör en psykolog?
Psykologer är yrkesutbildade experter på psykologi. De arbetar med individer, grupper och organisationer, med många olika metoder, och inom flertalet av samhällets sektorer.
Psykologer har en masterexamen och en yrkesexamen i psykologi. Psykologer arbetar inom alla samhällets sektorer (kommun, region, statlig och privat) och i många olika områden (så som primärvård, elevhälsa, mödra- och barnhälsovård, rättspsykiatri, specialiserad psykiatri, företagshälsovård, forskning och utbildning).
Psykologi är vetenskapen om beteenden, tankar, känslor och relationer. Psykologer är utbildade i att använda den vetenskapen för att förbättra människors livsvillkor och psykiska hälsa. Psykologer utreder, diagnostiserar och behandlar olika psykiska sjukdomar. De arbetar även med förebyggande och hälsofrämjande insatser och är därför helt nödvändiga i arbetet med den eskalerade psykiska ohälsan hos både barn och vuxna.
Psykologer ger ledningsstöd, konsultation, handledning och arbetar med verksamhets- och organisationsutveckling, forskning, implementering av och utvärdering av nya behandlingsmetoder. Många psykologer är också egenföretagare med privatmottagning.
Psykologer som är medlemmar i Psykologförbundet ska arbeta utifrån såväl yrkesetiska principer som principer om evidensbaserad psykologisk praktik, EBPP. Principerna gäller för de som bedriver psykologisk praktik både i och utanför hälso- och sjukvården.
Det finns i dag en stor efterfrågan på psykologer och psykologisk kompetens inom många av samhällets sektorer.
Legitimerad psykolog:
- Psykologer i hälso- och sjukvården har masterexamen och yrkesexamen i psykologi, en genomförd och godkänd PTP-tjänstgöring samt legitimation utfärdad av Socialstyrelsen.
- Psykologprogrammet i Sverige är en femårig utbildning och finns i dag på elva universitet i landet.
- För att kunna ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen måste psykologstudenten efter psykologexamen genomföra en tolv månaders praktisk psykologtjänstgöring för psykologer (PTP). Det är bara PTP-psykologer och legitimerade psykologer som har rätt att kalla sig psykolog i hälso- och sjukvården.
- Arbete som psykolog inom hälso- och sjukvården förutsätter legitimation som psykolog, vilket innebär att samhället garanterar en kvalitetssäkring av psykologisk kompetens.
- Utanför hälso- och sjukvården är psykolog inte en skyddad titel.