
Cecilia Månsson, SFBUP, Kristina Taylor, Psykologförbundet, Ida Kåhlin, Sveriges Arbetsterapeuter, Maria Larsson, Svenska Psykiatriska Föreningen, Conny Allaskog, NSPH, Cecilia Winberg, Fysioterapeuterna och Jenny Karlsson, Psykiatriska riksföreningen för sjuksköterskor.
Partnerskap för psykisk hälsa : ”Vi är redo att bidra”
Företrädare för nätverket Partnerskap för psykisk hälsa, där Psykologförbundets ordförande Kristina Taylor ingår, lyfter i en debattartikel i Altinget (3/4 2025) vad som krävs för att erbjuda högre vårdkvalitet, ökad tillgänglighet och ett bättre bemötande för vårdsökande som söker för psykiska och psykiatriska tillstånd och sjukdomar.
I debattartikeln beskriver företrädarna en ojämlik tillgång till hälso- och sjukvård, bristande resurser och en ansträngd arbetsmiljö för personal inom primärvård och psykiatrisk vård. För att åstadkomma förändring behövs samverkan mellan aktörer, rätt resursfördelning och ett långsiktigt politiskt ansvar menar nätverket som pekar på tre insatser som krävs i arbetet med psykisk ohälsa:
- Höj prioriteringen av insatser mot psykisk ohälsa i samhället
Alltför länge har psykisk hälsa hamnat i skymundan jämfört med somatisk hälsa, trots att båda är lika viktiga för individens välmående. Psykisk ohälsa är inte bara ett individuellt problem utan en samhällsfråga som påverkar hela ekonomin. När personer inte får rätt hjälp leder det till ökad sjukfrånvaro, arbetslöshet och sociala problem som drabbar samhället.
- Skapa en mer sammanhållen och personcentrerad vårdkedja
Vårdprocessen upplevs ofta lång och splittrad, vilket leder till frustration och försämrade behandlingsresultat. Genom att skapa en kontinuerlig och samordnad hälso- och sjukvård och omsorg kan vi förbättra både individens upplevelse och vårdens kvalitet. För att detta ska bli möjligt krävs effektiv användning av resurser och ett gemensamt fokus från alla aktörer inom vården.
- Förbättra arbetsmiljön och kompetensförsörjningen inom både psykiatrisk vård och primärvård
Vårdpersonal arbetar ofta under stor stress, vilket påverkar deras hälsa såväl som vårdkvaliteten. Genom att förbättra arbetsmiljön och att rätt kompetens finns på rätt plats kan vi skapa en mer hållbar och effektiv vårdstruktur.
Företrädarna för nätverket välkomnar den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention som regeringen presenterat – och understryker samtidigt utmaningen att förverkliga den: ”så att den också bidrar till faktiska förändringar för personer med psykisk ohälsa och deras anhöriga, samt de många professioner som möter dessa grupper i sitt dagliga arbete”.
Partnerskap för psykisk hälsa står redo att bidra i detta arbete: ”En av de viktigaste nycklarna för att kunna göra det menar vi är just att utgå från helheter, bygga broar över stuprörens vallgravar och se organisationernas mellanrum som möjligheter snarare än hinder”.
Förutom Psykologförbundets ordförande Kristina Taylor ingår i nätverket Partnerskap för psykisk ohälsa:
- Conny Allaskog, ordförande, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH)
- Cecilia Winberg, ordförande, Fysioterapeuterna
- Carl Magnus Forslund, ordförande, Svenska föreningen för barn- och ungdomspsykiatri (SFBUP)
- Jenny Karlsson, styrelseledamot, Psykiatriska Riksföreningen för Sjuksköterskor
- Ida Kåhlin, ordförande, Sveriges Arbetsterapeuter
- Maria Larsson, ordförande emerita, Svenska Psykiatriska Föreningen.
- Läs hela debattartikeln här.