
Nytt avtal klart för psykologer inom kommuner och regioner
AkademikerAlliansen, där Psykologförbundet ingår, har kommit överens med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona om villkoren för cirka 90 000 akademiker som arbetar i kommuner, regioner och kommunala företag. Avtalet berör vår största medlemsgrupp då närmare 70% av våra anställda medlemmar arbetar i kommuner och regioner.
Årets avtalsrörelse är mer omfattande än på mycket länge. 510 löneavtal ska omförhandlas för drygt 3,4 miljoner anställda. 7 april blev det första avtalet som rör Psykologförbundets medlemmar i kommuner och regioner klart.
Fyra förändringar i avtalet är särskilt viktiga för våra medlemmar:
- I en bilaga till löneavtalet har en tidigare skrivning om löneutveckling för äldre arbetstagare, som riskerade att bli diskriminerande, ersatts med en skrivning att det är väsentligt att uppmärksamma erfarenhet och kompetens genom hela yrkeslivet. Det här är en viktig förändring i avtalet som ska bidra till att erfarna medarbetare med hög kompetens inte hålls tillbaka i sin löneutveckling.
- Chefens roll i löneprocessen blir tydligare. Lönesättande chefers förutsättningar är avgörande för kvalitén i lönesättningen och lyfts fram i en ny skrivning i löneavtalet.
-
Provanställning ska inte vara ett givet villkor vid anställning. I villkorsavtalet finns nu ett förtydligande om att prövobehovet ska vara relaterat till arbetstagaren vid provanställning. Förhoppningen är att detta skapar större trygghet för individen och minskar antalet provanställningar.
- Det finns nu ett förtydligande kring arbetstidsram för flextid när det tecknas lokala kollektivavtal. Flextidsavtal ska skapa möjlighet för återhämtning och samtidigt ge regelrätt ersättning för tid utanför ordinarie arbetstid. Den ordinarie arbetstiden ska inte ökas eller minskas och övertid, mertid och jourtid ska antecknas. Övertid och mertid riskeras att ”försvinna” om flextid används på ett felaktigt sätt.