Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Foto: Fond&Fond

Kristina Taylor: "Staten behöver säkra tillgången på psykologisk kompetens"

Publicerad: 2024-06-19 13:00 • Uppdaterad: 2024-10-22 14:22

Kötiderna till barn- och ungdomspsykiatrin är på flera håll fortsatt oacceptabelt långa, och vi är många som vill bidra med lösningar. I en nyligen publicerad debattartikel, Det finns redan en lösning på Bup-köer (SvD Debatt, 17/6), skriver tre psykiatrer om situationen och menar att en förstärkt vårdgaranti knappast löser några problem. Psykologförbundet instämmer med debattörerna i detta, liksom i det meningslösa i att kasta mera pengar på dåligt fungerande verksamheter. Att organisera arbetet så att patienter alltid vid inledande bedömning får träffa ett kliniskt väl förankrat team med psykolog och läkare, som sedan tillsammans med övriga medarbetare följer patienten genom vårdkedjan, är något även Psykologförbundet ofta lyfter.  

Men, vad artikelförfattarna däremot inte nämner, och som vi menar är helt centralt för att Bup ska kunna klara sitt uppdrag, är att även tillgången till psykologer med specialistkompetens måste säkras på samma sätt som Bup behöver läkare som är specialiserade inom psykiatri. Båda spetskompetenserna är en förutsättning för att den specialiserade vården ska kunna hantera behovet av vård och behandling.

Specialistutbildade psykologer bidrar till verksamhetsnytta i form av ökad vårdkvalitet och patientsäkerhet. Det uppger majoriteten av verksamhetsföreträdare i landets regioner som medverkar i en helt färsk kartläggning Verksamhetsnytta med specialistpsykologer – En kartläggning 2023–2024. Enligt verksamhetsföreträdarna som medverkar i kartläggningen bidrar specialistpsykologer till ökad patientsäkerhet genom handledning av kollegor, genom att leda arbeten med verksamhetsutveckling samt hantera särskilt svåra patientfall från diagnostik till behandling.

Vi kan i en annan kartläggning Specialisttjänster och PLA inom regionerna se en kraftigt ökad efterfrågan på specialistutbildade psykologer, särskilt inom Bup, vilket är bra! Psykologförbundet ser positivt på att fler regioner inrättar specialistpsykologtjänster, men konstaterar samtidigt att det endast är 12 av landets 21 regioner som har specialistutbildade psykologer – och att det råder grov snedfördelning av specialistpsykologer till fördel för storstadsregionerna. Sådan ojämlik tillgång till kvalificerad psykologisk vård och behandling över landet är inte försvarbar. Patienter som lider av psykisk ohälsa, oavsett var i landet de bor, omfattas av kraven i HSL på jämlik vård, precis som alla andra patientkategorier.

En likvärdig, patientsäker och tillgänglig psykiatrisk vård för barn och unga kräver en nationell reglering av psykologernas specialistutbildning, samt en tillhörande befattningsstruktur liknande den som i dag gäller för läkare och tandläkare, med bestämmelser i patientsäkerhetslagen, regionalt huvudmannaskap för utbildningsplatser och en tjänstestruktur för specialister.

Helt rätt att kön till Bup inte kan lösas med mer pengar eller stärkt vårdgaranti; se till att säkerställa rätt specialistkompetens inom Bup!

Ordförande har ordet