Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Psykologer i kommuner och regioner kräver mer attraktiva villkor och bättre löneutveckling

Publicerad: 2024-12-20 14:06

I dag, den 20 december, överlämnar AkademikerAlliansen sina avtalskrav till SKR och Sobona. Attraktiva villkor och bättre löneutveckling är en förutsättning för att kommuner och regioner ska kunna behålla och rekrytera psykologer och övriga akademiker.

Avtalsrörelsen för 2025 är i gång. Nu börjar förhandlingar på central nivå gällande lön, löneprocesser och andra anställningsvillkor för akademiker inom kommuner, regioner och kommunala organisationer. I dag, den 20 december 2024, överlämnar AkademikerAlliansen, som består av 16 Sacoförbund, däribland Psykologförbundet, sina avtalskrav till arbetsgivarparterna SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) och Sobona (kommunala företagens arbetsgivarorganisation).

–Vi välkomnar avtalsrörelsen 2025. Våra avtalskrav, yrkanden, som nu har överlämnats, är jätteviktiga i vårt fortsatta arbete att påverka våra medlemmars anställningsvillkor, löneprocesser och arbetsmiljö, säger Fredrik Engdahl, förhandlingschef på Psykologförbundet, och fortsätter:

–En förutsättning för att kommuner och regioner ska kunna behålla och rekrytera rätt och relevant kompetens inom de olika verksamheterna är att psykologer, och övriga för verksamheterna nödvändiga akademiker, upplever att deras kompetens värdesätts i form av konkurrenskraftiga löner och arbetsvillkor.

AkademikerAlliansen vill se att akademisk kompetens inom KR-sektorn ska utvecklas och värdesättas, samt att akademiker ska ha:

  • tydliga löneprocesser
  • förutsättningar för återhämtning
  • förutsättning för att utöva gott ledarskap
  • förutsättningar för att påverka sina villkor
  • trygga anställningar.

För att uppnå dessa övergripande mål yrkar AkademikerAlliansen bland annat på:

  • att det är arbetsgivaren som ansvarar för att varje chef/medarbetare har den kompetens som krävs för arbetsuppgifterna och som ska ge förutsättningar för kompetensutveckling.
  • att arbetsgivaren redovisar de analyser som ligger till grund för lönestruktur, löneutveckling och det uppfattade kompetensförsörjningsbehovet.
  • att lönekriterier ska anpassas utifrån verksamhetens uppdrag, mål, behov och förutsättningar. Och att lönekriterier ska vara kommunicerade till lönesättande chefer och medarbetare.
  • att när lönedialogen brister mellan chef och medarbetare, antingen i genomförandet eller kvalitet, ges möjlighet att begära en förnyad eller förstärkt dialog.
  • att erfarna medarbetare, oavsett löneläge, ska kunna erhålla löneökningar i paritet med deras betydelse för och bidrag till verksamheten.
  • att arbetsmiljöansvaret och skyldigheten att registrera arbetstid förtydligas i avtalet och att övertidsavlöstas arbetstid registreras även om inte ersättning utgår.
  • att chefer regelbundet ska erbjudas stöd, information och utbildning för att kunna sätta lön enligt löneavtalets intentioner.
  • att det ska vara tydligt varför man väljer provanställning i stället för en tillsvidareanställning.
  • att avtalets löneutfyllnadsförmåner moderniseras exempelvis genom att kvalifikationstiden för föräldrapenning/föräldralön avvecklas, närståendepenning ger rätt till sjuklöneutfyllnad och att smittbärarpenning höjs och motsvarar 100 procent av den aktuella lönen.

Avtalsförhandlingen mellan AkademikerAlliansen och arbetsgivarparterna SKR och Sobona berör cirka 90 000 akademiker inom kommuner, regioner och kommunala företag och handlar om lön, löneprocesser och andra anställningsvillkor. De avtal som ligger till grund är HÖK-T och Allmänna villkorsavtalet (AB) och ska börja gälla från och med den 1 april 2025. Förhandlingar sker under fredsplikt. Den 16 januari 2025 kommer AkademikerAlliansen att växla yrkanden med Sobona angående ett antal branschöverenskommelser inom de kommunala bolagen.

Pressmeddelande Nyhet Fackligt