Debatt: Omställningen till nära vård behöver en omstart
Representanter för psykologer, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och patient- och brukarorganisationer skriver i en debattartikel i Dagens Medicin om behovet av justeringar vid omställningen till God och nära vård.
Alla medarbetare inom hälso- och sjukvården behöver involveras och engageras i omställningen av nära vård, och teamet runt patienten behöver säkras och följas upp kopplat till vårdkvalitet. Det skriver Psykologförbundets ordförande Kristina Taylor i en debattartikel tillsammans med Cecilia Winberg, ordförande Fysioterapeuterna, Ida Kåhlin, ordförande Sveriges Arbetsterapeuter och Conny Allaskog, ordförande Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH) i Dagens Medicin.
Omställningen till nära vård är en av de största reformer som gjorts inom svensk hälso- och sjukvård. Målet med reformen är en god, nära och samordnad vård som stärker hälsan både för individen och befolkningen i stort. Undertecknarna till denna debattartikel ser ett behov av justeringar av färdriktningen, och föreslår därför en omstart av omställningen och att Socialstyrelsen i det arbetet har med följande:
- involvera alla hälso- och sjukvårdens medarbetare i arbetet med omställningen till nära vård
- utvärdera och följ upp patientens vårdresa över vårdnivåer samt mellan huvudmän
- utvärdera och säkerställ att patienten möter rätt kompetens i rätt tid och på rätt plats
- använd och följ upp Nationella vårdkompetensrådets förslag för en mer hållbar arbetsmiljö. Hållbara villkor och en god arbetsmiljö är lika viktigt för yrkesutövarna som för patienten.