Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Isabel Khoure, 2:e vice ordförande, och Kristina Taylor, förbundsordförande

Almedalen 2023: Hoppfullt att så många vill bidra och samarbeta

Publicerad: 2023-07-06 09:57 • Uppdaterad: 2024-10-08 10:00

Almedalen är över för den här gången. På plats för att förankra förbundets prioriterade frågor och hur professionen kan och vill bidra i samhället fanns förbundsordförande Kristina Taylor och Isabel Khoure, 2:e vice ordförande.

Det blev en intensiv, och ovanligt varm, vecka i Almedalen. Många möten med såväl nya som gamla kontakter och kollegor, mycket nätverkande och mängder av intressanta och givande panel- och rundabordssamtal, varav flera mynnat ut i framtida samarbeten, bland annat med Svenska Föreningen för Barn- och Ungdomspsykiatri, vars ordförande gärna vill vara med att verka för en offentligt reglerad specialistutbildning för psykologer.

– Det känns hoppfullt att det fortfarande finns demokratiska möjligheter att gå ihop med andra som också vill bidra med förbättringar och ett gemensamt samhällsbygge, säger Kristina Taylor då hon summerar veckan.

Isabel Khoure håller med:
– Jag tar också med mig en känsla av optimism och hopp inför att vi tillsammans, oavsett profession och sektor, kan stärka vårt demokratiska samhälle för att värna om befolkningen. Det var också upplyftande att se hur stort intresset för vår profession är, och att verksamma psykologer syns på så många fler samhällsarenor utöver hälso- och sjukvården.

Psykologförbundet arrangerade inga egna seminarier, men Kristina Taylor och Isabel Khoure deltog i flera samtal och försökte vara med i de sammanhang där angelägna och för förbundet prioriterade frågor diskuterades, för att där lyfta psykologers kunskap och kompetens samt hur förbundet kan bidra i olika sammanhang och konstellationer.

Några av de ämnen där Psykologförbundets företrädare bidrog med sin kompetens handlade om vårdpersonalen sjukskrivningar, om etisk stress, personalbrist inom Bup, de långa köerna, ungas psykiska hälsa, behovet av att skapa relationer, att samarbeta, riva hierarkier, att lyssna på professionen men även på brukarna.

–Överallt där vi var med betonade vi betydelsen av att arbeta i team tillsammans med andra professioner, samt vikten av att ha rätt kompetens på rätt plats, förklarar Isabel Khoure.

Hur skapas då en god, jämlik och patientsäker vård av hög kvalitet? Och vad krävs för att psykologer och andra professioner ska trivas och vilja arbeta kvar inom den specialiserade psykiatrin? På dessa frågor hade Psykologförbundet ett tydligt besked:
– För att skapa en patientsäker vård av hög kvalitet och där medarbetare trivs och stannar behöver vi inkluderande ledningsstrukturer som tar tillvara alla medarbetares erfarenheter och kompetenser. Vi behöver fler psykologer med ledningsansvar och som har mandat att vara delaktiga i verksamhetsutvecklingen, säger Kristina Taylor.
I samtalet ”Psykisk hälsa 2030 – om patienten och professionen får bestämma” fanns i panelen företrädare för olika professioner, som tillsammans skapat ett nätverk för ökat inflytande och samarbete. Alla fick ge sina förslag på vad som krävs för att skapa en fungerande och jämlik psykiatri. I panelen fanns representanter från Psykologförbundet, Fysioterapeuterna, Sveriges Arbetsterapeuter, Svenska Föreningen för Barn- och Ungdomspsykiatri och Svenska Psykiatriska Föreningen. Efteråt gick frågan över till ansvariga politiker. Moderator Anki Sandberg, ordförande i Riksförbundet Attention, påminde politikerna om att de inte direkt stått i kö för att lyssna på brukarnas erfarenheter, men att det kanske är hög tid att göra det nu.

I panelsamtalet ”Stärk barn och ungas psykiska hälsa”, som arrangerades av SKR, hade Maja Sjögren, ordförande, Elevernas riksförbund, ett liknande medskick till politiker och andra beslutsfattare: ”Lyssna på oss unga, innan ni fattar beslut! Jag vill skicka med till alla er som är vuxna, och som till skillnad från oss unga, får göra utredningar, driva projekt, rösta på politiker – ni har en gemensam skyldighet att ta ansvar över ungas hälsa!”. Samtalet modererades av Kerstin Evelius, som sedan 29 maj är SKR: s nya chef för Uppdrag psykisk hälsa.

Kerstin Evelius, som även fanns med i publiken under panelsamtalen ”Psykisk hälsa 2030 – om patienten och professionen får bestämma”, var efteråt entusiastisk och föreslog en heldag i höst med nätverkets representanter för att skapa en bättre bild av professionernas syn på hur vi ska få en fungerande psykiatri. I nätverket ingår även Psykiatriska riksföreningen för sjuksköterskor och Logopedförbundet.

Ett annat fint medskick till alla vuxna kom från Ibrahim Qabli, som medverkade i panelsamtalet: ”Fler resursskolor startar, vad kommer att krävas?”. Hans budskap vände sig till de vuxna som arbetar med barn och unga med särskilda behov och vad som krävs för att det ska fungera: ”Du måste skapa relationer, du ska vara ett proffs, men du måste också ha ett hjärta, det ska vara 50/50, på riktigt”. Hela panelen, däribland Kristina Taylor, höll med.

Utöver deltagande i olika samtal och sammanhang var Kristina Taylor och Isabel Khoure även med vid lanseringen av Ing-Marie Wieselgrens stiftelse för psykisk hälsa.
–Det var fint att ses och samlas i Ing-Marie Wieselgrens anda. Alla goda krafter behövs och Psykologförbundet är självklart en del i det gemensamma arbetet för psykisk hälsa, säger Kristina Taylor.

På frågan om förbundet lyckades föra ut sina frågor i Almedalen svarar Kristina Taylor så här:
–Det är svårt att utvärdera det själv, men jag upplever att vår intention att vara en medspelare som erbjuder samarbete och gemensam problemlösning, uppskattas och gör att Psykologförbundet blir intressant för många.

Och Isabel Khoure:
–Vår ingång som förtroendevalda är och ska vara att framföra förbundets, kongressens, prioriterade frågor inom ramen för större samarbeten med andra parter, och detta upplever jag har fallit ut väl här i Almedalen.

Nyhet