Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Röster om Specialistutbildningens framtid: Jonas Ramnerö

Publicerad: 2023-04-11 12:00 • Uppdaterad: 2025-01-17 09:23

Vi har träffat en rad personer som är verksamma i psykologkåren och samtalat med dem om Specialistutbildningens framtid. Intervjun med Jonas Ramnerö, som hastigt avled den 18 oktober 2023, publicerades i april.

Vem är du, Jonas?

– Jag är legitimerad psykolog och psykoterapeut samt docent i klinisk psykologi. För närvarande är jag verksam som enhetschef för Kompetenscentrum för Psykoterapi (KCP), som är en del av Centrum för Psykiatriforskning, som har såväl Region Stockholm som Karolinska Institutet som huvudmän.

Hur deltar du i förändringsarbetet med Specialistutbildningen?

– KCP har sedan några år en sammanhållen specialistutbildning för psykologer inom barn- och ungdomspsykiatrin. Vi startar nu även en specialistutbildning för psykologer i vuxenpsykiatri om 70 hp. Det har givit oss en möjlighet att, i samarbete med psykologer och verksamheterna, skapa en utbildning som är utvecklad just för att vara en specialistutbildning.

Varför är det här förändringsarbetet viktigt?

– Jag har under många år arbetat med psykologutbildning och där betonas att det är en grundutbildning. Det stämmer verkligen att den är det och man ser ofta en väldig kunskapstillväxt efter examen hos psykologer. En specialistutbildning bör ge en struktur till och stödja den utvecklingen mot att kunna representera psykologin som vetenskap och praktik på en specialiserad nivå. Därför blir innehåll och utformning av sådan utbildningen en pedagogisk utmaning, så att inte ordet specialist reduceras till att bara bli ytterligare en titel. 

Specialistutbildningen