Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Kristina Taylor. Foto: Fond&Fond

Kristina Taylor: "Kongressen – en demokratisk fest"

Publicerad: 2023-12-15 06:00 • Uppdaterad: 2024-10-07 11:01

Dags att summera 2023. Psykologförbundets ordförande Kristina Taylor listar sina tre viktigaste händelser under gångna året.

Året 2023, ett turbulent år präglat av krigen i Ukraina och Israel/Palestina, den ökade gängkriminaliteten, en pågående klimatkris och inskränkningar på demokratins områden. Händelser och skeenden som påverkar såväl enskilda människor som samhällsklimatet.

Hur har förbundets arbete påverkats av det oroliga världsläget?

– Det har och tar såklart kraft att navigera i detta och hantera oro och rädsla kopplade till dessa globala kriser, krig och klimatförändringar. Vi är många som känner oro och sorg inför framtiden och världsläget, säger Psykologförbundets ordförande Kristina Taylor och fortsätter:

– Att arbeta för och i en demokratisk organisation som Psykologförbundet med frågor som rör allt från mänskliga rättigheter till rätten att organisera sig fackligt känns extra viktigt i dessa tider. Är det något vi behöver i dag så är det att fler människor engagerar sig i demokratiska organisationer.

Förbundsfackliga händelser 2023 – vilka är dina topp tre?

Kongressen! Jag upplevde den som en demokratisk fest präglad av värme, generös samvaro, fördjupande diskussioner. Det var många röster som bidrog till att förbättra propositioner och motioner så att vi kunde enas om en tydlig gemensam riktning framåt. Jag känner stor tacksamhet till alla som bidrog!

– Kartläggningen av och påverkansarbetet gällande den bristande representationen av psykologer, men även andra professioner, i kunskapsstyrningsorganisationen inom Hälso- och sjukvården. Förbundet tog fram en rapport som visar att psykologer saknas många av grupperna. Förbundet har fått positiv respons på rapporten, samt även på en debattartikel vi skrev i samband med den. Vi blev bland annat inbjudna till möte med beredningsgruppen för regionernas gemensamma system för kunskapsstyrning som var väldigt positiva till rapporten och var helt enig med förbundet att representationen i systemet inte är tillfredsställande, att det är självklart att psykologer ska finnas väl representerade.

– Att vi har etablerat Samverkansrådet. Här förs en viktig del av diskussionerna om nya modeller för framtidens specialistutbildning. I rådet finns representanter för regioner, lärosäten och Psykologförbundet. Allt fler arbetsgivare har börjat få upp ögonen för verksamhetsnyttan med psykologisk specialistkompetens; vi märker ett ökat behov av en nationell reglering av utbildningen. I Samverkansrådet prövar vi olika idéer om hur sammanhållna specialistutbildningar med likvärdig och hög kvalitet kan tas över och drivas i framtiden, när Psykologförbundet inte längre kommer göra detta.

Vad hoppas du på inför 2024?

– Att vi får gehör för förbundets behovsanalys och identifierade skäl för en nationellt reglerad specialistutbildning för psykologer, bland annat i den statliga utredningen ”Behörighet och yrkesreglering inom hälso- och sjukvård och tandvård”. Förbundets strategi innebär bland annat att involvera hela förbundet koppla behovet av en reglerad specialistutbildning med andra utmaningar som är angelägna för politiker och arbetsgivare; exempelvis kompetensförsörjningen och behovet av en uppdaterad, mindre hierarkisk vårdstruktur där fler professioner är representerade på ledningsnivå.

– Och så hoppas jag att vi hittar fler sätt att stärka och utveckla stödet till förbundets psykologföreningar, samt att inspirera medlemmar att bli aktiva i psykologföreningarna, och/eller kliva in i olika förtroendeuppdrag. Liksom att fler psykologstudenter får upp ögonen för nyttan med ett studentmedlemskap i förbundet.

Här kan du läsa mer:

Ordförande har ordet