Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Frågor & svar om brist på PTP-tjänster

Just nu är det många studerandemedlemmar som hör av sig till oss med frågor kopplade till PTP-tjänstgöring. Frågorna handlar framför allt om en oro att inte få en PTP-tjänst.

Varför är det svårt att få PTP-tjänst just nu?

Att det är svårare att få en PTP-tjänst just nu kan bero på att antalet PTP-tjänster i landets regioner och kommuner minskat de senaste två åren, enligt ny statistik från SKR. Psykologförbundet utreder vad detta kan bero på. Ett skäl som vi har uppmärksammat är nedskärningar och anställningsstopp under 2023 och 2024 som skedde i flera regioner. Det vi också ser är att antalet psykologstuderande som söker PTP-tjänst just nu är fler än utbudet av tjänster, vilket skapar en obalans. Vi följer utvecklingen noga och lyfter i olika sammanhang och arenor betydelsen av att säkerställa att utbudet av PTP-tjänster matchas med efterfrågan.  

Vad gör Psykologförbundet åt situationen?

Frågan är högt prioriterad för oss. Vi: 

  • Samlar in data om utvecklingen av PTP-tjänster och antal examinerade. 
  • Arbetar för att påverka politiker på regional och nationell nivå och arbetsgivare att inrätta fler PTP-tjänster. 
  • Samverkar med PTP-studierektorer och lokalfackliga förtroendevalda. 
  • Lyfter frågan i olika forum inom kommuner, regioner, statliga myndigheter och privat sektor. 
  • Påverkar med koppling till reformer som "God och nära vård", där fler psykologer i primärvården kan och bör innebära fler PTP-platser. 

Vad kan jag som söker PTP göra?

  • Tänk igenom hur stor geografisk yta du kan tänka dig att arbeta inom. 
  • Sök även vikariat som psykolog – det går ibland att omvandla dessa till PTP-tjänster. 
  • Du kan även fråga om det är möjligt att omvandla en psykologassistenttjänst till en PTP, även om det kan vara svårare. 

Hur ser arbetsmarknaden ut för psykologer på sikt?

Den ser fortsatt god ut. Det finns en stark efterfrågan på legitimerade psykologer, och politiska satsningar inom psykisk ohälsa i primärvården pekar på att behovet kommer öka. Det finns också fler karriärmöjligheter än tidigare. Vi ser i många regioner och kommuner en ökad efterfrågan på specialistutbildade psykologer samt psykologer med psykologiskt ledningsansvar, PLA. Allt fler verksamheter inrättar dessa befattningar. 

Hur påverkas lönerna av bristen på PTP-tjänster?

Psykologförbundet står fast vid att individuell och differentierad lönesättning gäller – även för PTP. Det är inte acceptabelt att pressa löner eller villkor med hänvisning till det ökade söktrycket. Har du fått ett erbjudande om PTP-tjänst har du rätt att löneförhandla som tidigare. 

Jag är orolig och stressad – kan jag få stöd?

Ja! Du som är medlem är varmt välkommen att kontakta vår rådgivning. Vi kan ge stöd och svara på frågor. 

Läs mer och boka här