Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Specialistutbildning

Specialistutbildningen för psykologer håller en hög internationell klass och främjar psykologers kunskapsutveckling och karriärvägar. Utbildningen tillgodoser samhällets behov av fördjupad psykologisk kompetens.

Frågor & svar

Vad innebär de nya reglerna för specialistutbildningen?

Specialistutbildningen för legitimerade psykologer är under förändring utifrån Psykologförbundets inriktningsbeslut från januari 2022.

Genom ett ökat samarbete med lärosäten och regioner skapas gemensamma riktlinjer för att tydliggöra verksamhetsnytta och relevans för psykologers specialisering. Ett arbete pågår också med sikte på nationell reglering.

Läs mer här

Vad krävs för att antas till specialistutbildningen?

För att antas till specialistutbildningen behöver du vara legitimerad psykolog och ha ett pågående arbete som psykolog inom den specialitet du söker till. Om du inte är medlem i Psykologförbundet behöver du skicka in en kopia på din psykologlegitimation. 

Vad kostar det att gå specialistutbildningen?

Kostnaden för att gå specialistutbildningen varierar stort utifrån vem som arrangerar de kurser du går.

Läs mer här

Hur vet jag vilka kurser som godkänns inom min specialitet?

I kurskatalogen kan du se och filtrera på godkända fördjupningskurser för respektive specialitet. Alla ackrediterade specialistkurser godkänns som breddkurser inom samtliga specialiteter. 

Specialiserar du dig inom hälsopsykologi, funktionshindrens psykologi, forensisk psykologi samt missbruks- och beroendepsykologi kan du få en icke ackrediterad kurs tillgodoräknad om den uppfyller de formella kraven för en specialistkurs och är relevant för specialiteten. Du behöver då göra en så kallad ekvivaleringsansökan. Vi rekommenderar i första hand att du går redan ackrediterade specialistkurser då ekvivaleringsprocessen kan ta tid och det finns viss osäkerhet kring godkännandet. Ekvivaleringsansökan hittar du under fliken Blanketter.

Hur vet jag om det jag tänker skriva om kan godkännas som kunskapstillskott inom specialiteten?

Ta hjälp av någon kunnig inom specialiteten, det kan vara en erfaren kliniker eller forskare på området. En litteratursökning kan vara en bra början för att få en bild av vad som redan finns undersökt inom området. Det viktigaste är att ditt arbete utgör ett bidrag till den tillämpade psykologin. Så om en litteratursökning visar att ämnet redan är väl forskat behöver du finna någon ny vinkel på det.

Du kan skicka in ett abstract till oss och få en bedömning på om ditt tilltänkta specialistarbete kommer uppfylla kriterierna för kunskapstillskott. Mejla oss en kortfattad beskrivning av syfte, frågeställning och val av metod. Observera att en sådan återkoppling endast är en bedömning och inget formellt förhandsgodkännande.

Kontaktuppgifter till oss hittar du här
Alla frågor & svar om specialistutbildningen

Kontakta specialistutbildningen

Har du frågor om specialistutbildningen?

Sök bland våra frågor & svar. Om det ändå kvarstår frågor gällande din specialistutbildning är du välkommen att kontakta oss.

Kontaktuppgifter

E-post: specialist@psykologforbundet.se

Telefon: 08-567 06 400 (OBS! Du kommer först till växeln. Välj sedan knappval 4)

Telefontid

Torsdagar 13.30-15.00

Postadress

Sveriges Psykologförbund 
Specialistutbildningen 
Box 3287
103 65 Stockholm

Aktuellt om specialistutbildningen

Läs fler nyheter
Porträtt av en kvinna som tittar in i kameran med ett allvarligt ansiktsuttryck. I bakgrunden syns ett mötesrum.

Stor verksamhetsnytta med specialistpsykologer

Psykologförbundet verkar för att det ska inrättas fler formaliserade tjänster för specialistutbildade psykologer för att säkerställa en nationellt jämlik och patientsäker vård av hög kvalitet.  

Läs mer här