2016-09-22

Stort tryck vid Psykologiscenen under bokmässans första dag

BOKMÄSSAN 2016. Psykologiscenen på Bokmässan 2016 bjuder på ett mer späckat program än någonsin. Under fyra dagar ska 60 scenframträdanden avverkas, parallellt med bokförsäljning, signering och psykologer som svarar på besökares frågor vid montern Fråga psykologen. Redan det första scenframträdandet under första dagen fyllde samtliga åhörarplatser.

Att psykologi är ett lockande ämne har tidigare erfarenheter från Bokmässan i Göteborg med råge visat. Framträdanden på Psykologiscenen brukar som regel leda till igenproppade gångar till grannmontrarna. 60 sittplatser finns framför scen, men 200 åhörare eller ännu fler är inte ovanligt. Och så verkar det även bli vid årets bokmässa. Åtminstone att döma av första dagens erfarenheter.

– Vi har försökt ta till oss den kritik som riktats om att trängseln ibland blir allt för stor och ska i år försöka ha en mer ordnad kö vid boksignering, berättar Emily Storm, redaktör för Psykologiguiden och huvudansvarig för Psykologiscenen.

Bland årets skrivande psykologer och psykiatriker som framträder på Psykologiscenen finns Aleksander Perski, Anna Kåver, Bo Hejlskov Elvén, Åsa Nilsonne och många fler. Men även andra än psykologer kommer att gästa scenen.

– Ett spännande framträdande blir det med Carolina Klüft som är med under både lördag och söndag, vi har nog uppmärksammat idrottspsykologi för lite tidigare. Jag ser även fram emot när juristen och författaren Jens Lapidus är med under söndagen för att tala om samhällets mörkare sidor, säger Emily Storm.

Vid montern Fråga psykologen finns under de första två dagarna bland andra psykolog Anna Bennich Karlstedt för att svara på besökares frågor. Det har hon även erfarenhet av från tidigare år.

– Det kan vara frågor om allt från en mormor som är orolig för att barnbarnet sover dåligt till mer tyngre frågor om psykisk ohälsa där jag kanske kan ge tips och råd och föreslå var de kan vända sig. Favoritfrågor är sådana då jag själv känner att jag verkligen kan hjälpa, att jag gör skillnad, säger Anna Bennich Karlstedt.

Själv ska hon under lördagen tala om relationer och separationer på Psykologiscenen, och då även presentera sin senaste bok Vägen genom skilsmässan. Några renodlade skilsmässofrågor har hon ännu inte fått vid Fråga psykologen.

– Men frågor om relationer ligger mig varm om hjärtat och många besökare vågar ta upp både känsliga och personliga frågor. Det är väl också ett tecken på att det fortfarande ofta är allt för svårt att få kontakt med en psykolog ute i samhället, säger Anna Bennich Karlstedt.

Psykologiscenen arrangeras av Psykologiguiden i samarbete med bokförlaget Natur & Kultur, tidskriften Modern Psykologi och SvD Idagsidan. Bokmässan pågår mellan 22 och 25 september.